De første oliventrær ble dyrket helt tilbake til 3-4000 år  f.kr. på Kreta ,og var en av de aller første  plantene som ble kultivert. Oliventrær kan blir svært gamle , det finnes trær som man fremdels høster oliven av i dag som er over 2000 år gamle.

Italienerne fikk oliventrær fra grekerne, og  romerne drev etterhvert handel og produksjon av olivenolje i stor skala. Etter romerrikes fall ble det klosterne som viderførte tradisjonen med olivenolje fremstilling.

 I dag er det mange produsenter som masseproduserer Extra Virgin Olivenolje av lavere kvalitet. Det selges mere olje under betegnelsen Extra virgin Olivenolje enn det faktisk produseres Extra Virgin i hele verden tilsammen.

Men det finnes også produsenter som setter sin ære i å lage olivenolje, der hovedfokus er  høye krav til kvalitet, akkurat som hos mange  vinprodusenter. Oliven høstes for hånd, og rett etter innhøstning sendes de til mølla for å kaldpresses. Det er når oljen er fersk, den har den mest intense smaken. Etterhvert vil smaken avta. Det settes normalt 18 månedes holdbarhet på olivenoljen fra innhøstning. Men olivenolje av høy kvalitet er fullt brukbar opptil 2 år etter produksjonsdato, hvis den uåpnede flasken oppbevares kjølig og mørkt. Antioksydantene i oljen er med på å forhindre at oljen harskner.

Noe av den beste olivenoljen i verden kommer fra Toscana i Italia. Kultivar (sorter av oliven ), klima og jordsmonn er med på å gi den karakteristiske smaken.

Det er opp imot 500 ulike sorter oliven bare i Italia. I oljen fra Podere Dell Anselmo brukes  bl.a.: Leccio, Frantoio og Moraiolo.