Om våre produkter

Alle varene du får kjøpt i denne nettbutikken kommer fra Italia.

Olivenolje Extra Virgin. De første oliventrær ble dyrket helt tilbake til 3-4000 år før kristus på Kreta, og var en av de aller første  plantene som ble kultivert. Oliventrær kan blir svært gamle, det finnes trær man fremdels høster oliven av i dag som er over 2000 år gamle.   Italienerne fikk oliventrær fra grekerne, og  romerne drev etterhvert handel og produksjon av olivenolje i stor skala. Etter romerrikes fall ble det klostere som videreførte tradisjonen med olivenolje fremstilling. I dag er det mange produsenter som masseproduserer Extra Virgin Olivenolje av lavere kvalitet.

Det selges mer olje under betegnelsen Extra virgin Olivenolje enn det faktisk produseres Extra Virgin i hele verden tilsammen. Det har dessverre vært avdekket tilfeller med juks og blanding av andre oljer inn i Extra Virgin Olivenoljer som selges på markedet, slik at vi som forbrukere blir lurt og i verste fall får i oss uønskede produkter.

Men det finnes også produsenter som setter sin ære i å lage olivenolje, der hovedfokus er høye krav til kvalitet, akkurat som hos mange  vinprodusenter. Oliven høstes for hånd, og umiddelbart etter innhøsting sendes de til mølla for kaldpressing. Det er når oljen er fersk, den har den mest intense smaken. Etterhvert vil smaken avta. Det settes normalt 18 mnd holdbarhet på olivenoljen fra innhøsting. Men olivenolje av høy kvalitet er fullt brukbar opptil 2 år etter produksjonsdato, hvis den uåpnede flasken oppbevares kjølig og mørkt. Antioksydantene i oljen er med på å forhindre at oljen harskner.

Noe av den beste olivenoljen i verden kommer fra Toscana i Italia. Kultivar (sorter av oliven ), klima og jordsmonn er med på å gi den karakteristiske smaken.

Den familidrevne gården Podere dell’ Anselmo leverer Olivenolje som selges på www.pasto.no. Gården som produserer vin og olivenolje, og som også driver med utleie av ferieleiligheter, ligger ved åsene i Montespertoli – like sør for Firenze. Link til hjemmeside: http://www.forconi.net/

extra-virgin-podere-dell-anselmoOlivenoljen som kommer dette området, regnes som noe av den beste olivenoljen i verden. Total produksjon er 1800 liter olivenolje i året. Innhøsting foregår i oktober /november for hånd, og sendes rett til den lokale møllen for å kaldpresses. Resultatet er en smaksrik olivenolje full av antioksydanter og naturlige stoffer – uten tilsetningsstoffer – et helt rent naturprodukt av høy kvalitet. Syrenivå er svært lavt, under 0,15 %. Druene som brukes i oljen er bl.a.: Leccio, Frantoio og Moraiolo.

Fra Sicilia importerer vi direkte inn Olivenoljen Mizzicaa, som er en ufiltrert ung, gyllen-grønn olivenolje, spesielt godt egnet til fiskemat og lettere retter. Olivensorter som brukes i oljen er bl.a.: Cerasuola og Biancolilla.

Fra Umbria har vi fått fått en ny leverandør Coppini, som leverer en svært fruktig olivenolje fra denne regionen. Grønn-gul i fargen, en balansert og allsidig olivenolje som er perfekt selskap på kjøkkenet.

Balsamico: eller “det sorte gull ” som den også kalles. Det er produsenter lokalisert i Modena og Reggio Emilia som produserer disse edle dråpene. Den lages på kokt most, der druen Trebbiano blir mye benyttet. Druemosten helles deretter på tønner som lagres på loftet i flere år. Starter med stor tønne første året, og helles over på mindre tønner for hvert år – etterhvert som noe av væsken går inn i treverket, og noe fordamper ut gjennom det hvite kledet som dekker over hullet i tønnen. Temperatursvingningene på loftet er store, med svært høye temperaturer om sommeren og kulde om vinteren. Under disse omgivelsene er det optimale forhold for å utvikle Balsamico.

Acetaia Malpighi er leverandør av bl.a. Saporoso, som har blitt lagret i  6 år. Den har  fått sin gode smak gjennom lagring på trefat av ulike treslag.

Etter lagring i 12 år kvalifiserer produktet til betegnelsen Balsamico Tradizionale di Modena (BTM ), men det er først etter at et oppnevnt kontrollorgan har godkjent kvaliteten på produktet. Flaskene er like for alle leverandører av Balsamico tradizionale: 100 m.l.  glassflaske levert i gaveeske.            12 og 25 års lagringstid er de to vanligste standardene. Men det finnes også Balsamico som er lagret 50, 80 og opp til 100 år .